Published On:21 February, 2013
Posted by Vnb-Snorki
Parandaloni kancerin me ushqim
Shoqata Amerikane dhe Instituti Amerikan për kërkimet e kancerit sipas një studimi të bërë kohët e fundit vlerësojnë se më shumë se 30 % e kancerit mund të parandalohen nëpërmjet një diete të shëndetshme, aktivitetit të pasur fizik dhe mbajtjes në kontroll të peshës trupore.
Indikacion tjetër për shkaktimin e një përqindje të madhe të kancerit është edhe duhani, kurse reduktimi i tij apo mos pirja mundëson parandalimin e kancerit në përqindje të madhe.Me fjalë të tjera një përzgjedhje sa më e përshtatshme e jetesës e së njerëzve mund të parandaloj në një përqindje të madhe shkaktimin e kancerit dhe në këtë mënyrë edhe ta shmangin vdekjen.
Ushqimi në vetvete luan një rol të rëndësishëm në jetën e njeriut. Këtë rol ushqimi e ka edhe në parandalimin e kancerit.
Megjithëse ushqimi nuk është vërtetuar se definitivisht parandalon sëmundjen e kancerit, provat e fundit tregojnë se ushqimi luan rol të rëndësishëm në modifikimin e rrezikut të kancerit në të shumtën e rasteve.
Konsumimi i lartë i frutave dhe perimeve, konsumimi i peshkut dhe përshkimi i një diete natyrale dhe të shëndetshme parandalon shkaktimin e kancerit të stomakut, gjirit, prostatës dhe të mushkërive.
Studime të tjera tregojnë se konsumimi i ushqimit vegjetarian është faktor kryesorë në parandalimin e shumë llojeve të kancerit tek njeriu. Kurse nga ana tjetër rrezik të lartë në shkaktimin e kancerit kanë përdorimi i ushqimeve të përpunuara si mishi i kuq, ndërkaq qumështi, alkooli dhe yndyrat rrisin rrezikun e kancereve të caktuara.
Në shpjegim e sipër hulumtimi ka gjetur se perimet dhe frutat që përmbajnë nivel të lartë karbohidrateve siç janë, karota, patatja e ëmbël, spinaqi, lakra jeshile, domatja etj, dhe perimet si lulelakra brokoli etj, dhe antioksidantët apo ushqimet e pasura si boronica manaferra, qaji i gjelbërt dhe hudhra janë të lidhura me shmangien e kancerit.
Studimi thotë se niveli në rritje i vitaminës A,B,C,D,E parandalon shkaktimin e kancerit gjithashtu .
Një dietë e mirë dhe e kontrolluar mund të jetë shumë e nevojshme për organizmin e njeriut në parandalimin e shumë sëmundjeve.
Kurse një dietë e pasur me shumëllojshmëri të frutave, perimeve, drithrave dhe qajit të gjelbërt apo të zi dhe arrave dhe farave mund të jetë kruciale në parandalimin e shumë sëmundjeve kronike përfshirë këtu edhe kancerin.
Modeli i vjetër i kancerit si një çrregullim gjenetik thjesht që lulëzon jashtë kontrollit të pacientit është ngadalë duke u zhdukur.
Shumica e shkencëtarëve janë duke u munduar që me zbulimet e tyre dhe këshillave dhënë pacientëve në mënyrën e të ushqyerit dhe jetesës ta pakësojnë dhe dalëngadalë të mundohen ta çrrënjosin kancerin si sëmundje vdekjeprurëse tek njerëzit.
Tashmë kanë filluar të merren inciativa në parandalimin e kancerit ende pa u paraqitur tek njerëzit, me programe për vetëdijësimin e fëmijëve në shkolla, se si mund të evitohet kanceri apo edhe trajtimin e kancerit dhe të kuptuarit e tij si një mënyrë e jetesës mes njerëzve kontribuon në nxitjen e ndryshimeve të nevojshme në parandalimin e tij.