Published On:19 June, 2011
Posted by Vnb-Snorki
Brokoli zgjat jetën?
Shkencëtarët ndonjëherë tingëllojnë si prindër të mërzitshëm me udhëzime për ushqimin e shëndetshëm, por hulumtimi i ri sugjeron që njerëzit të cilët hanë sasi më të mëdha të pemëve dhe perimeve jetojnë më gjatë.
Brokoli dhe perimet tjera si lakra, lulelakra, lakra jeshile,etj, – duken veçanërisht të dobishme, edhe pse studimi të cilin e citon Reuters nuk mundet në mënyrë të besueshme të vërtetojë tërësisht që konsumimi i perimeve automatikisht zgjat jetën.
Është e mundshme, për shembull, që njerëzit të cilët konsumojnë shumë perime në përgjithësi kanë stil më të shëndetshëm të jetës.
Megjithatë, në studim vërtetohet se si rezultatet e hulumtimit rekomandojnë konsumim më të madh të perimeve sepse kjo i kontribuon gjendjes më të mirë shëndetësore dhe perimet janë të mira për sistemin kardiovaskular. Perimet nga familja e gjethoreve janë të pasura me vitaminën C dhe fibrat, dhe përmbajnë edhe materie tjera ushqyese të cilat mund të kenë përparësi shëndetësore.
Rezultatet e studimit janë publikuar në revistën “American Journal of Clinical Nutrition”, ndërsa bazohen në anketën e rreth 135.000 njerëzve nga Shangai dhe Kina.
Pjesëmarrësit janë përgjigjur në pyetjet për shprehitë ushqyese dhe historinë e sëmundjes, dhe pastaj janë ndarë në pesë kategori sipas kriterit të shprehive ushqyese.
Gjatë pese viteve, katër për qind e njerëzve kanë vdekur. Ndër tek ata që kanë ngrënë sasi më të mëdha të perimeve dhe pemëve është shënuar një shkallë më e vogël e vdekshmërisë për 15 për qind nga ata që perimet i kanë ngrënë më së paku. Tek ata që në janë ushqyer më shumë me perime nga familja e gjethoreve, është shënuar indeks edhe më i vogël i vdekshmërisë.
Formë e ngjashme është vërejtur edhe tek personat që kanë vdekur nga sëmundjet e zemrës. Sipas fjalëve të dr. Lydie Bazzano, e cila nuk ishte e përfshirë në studim, rezultatet janë premtuese. Ato, sigurisht, nuk dëshmojnë që është e mjaftueshme vetëm të hahen më shumë pemë dhe perime për t’u zgjatur jeta, sepse kërcënojnë edhe faktorët tjerë të rrezikshëm, siç janë trashja, pirja e duhanit dhe ushtrimet jo të rregullta trupore.
Mjekët rekomandojnë që gjatë ditës në organizëm të fusim dy deri katër filxhanë pemë dhe perime.
Brokoli dhe perimet tjera si lakra, lulelakra, lakra jeshile,etj, – duken veçanërisht të dobishme, edhe pse studimi të cilin e citon Reuters nuk mundet në mënyrë të besueshme të vërtetojë tërësisht që konsumimi i perimeve automatikisht zgjat jetën.
Është e mundshme, për shembull, që njerëzit të cilët konsumojnë shumë perime në përgjithësi kanë stil më të shëndetshëm të jetës.
Megjithatë, në studim vërtetohet se si rezultatet e hulumtimit rekomandojnë konsumim më të madh të perimeve sepse kjo i kontribuon gjendjes më të mirë shëndetësore dhe perimet janë të mira për sistemin kardiovaskular. Perimet nga familja e gjethoreve janë të pasura me vitaminën C dhe fibrat, dhe përmbajnë edhe materie tjera ushqyese të cilat mund të kenë përparësi shëndetësore.
Rezultatet e studimit janë publikuar në revistën “American Journal of Clinical Nutrition”, ndërsa bazohen në anketën e rreth 135.000 njerëzve nga Shangai dhe Kina.
Pjesëmarrësit janë përgjigjur në pyetjet për shprehitë ushqyese dhe historinë e sëmundjes, dhe pastaj janë ndarë në pesë kategori sipas kriterit të shprehive ushqyese.
Gjatë pese viteve, katër për qind e njerëzve kanë vdekur. Ndër tek ata që kanë ngrënë sasi më të mëdha të perimeve dhe pemëve është shënuar një shkallë më e vogël e vdekshmërisë për 15 për qind nga ata që perimet i kanë ngrënë më së paku. Tek ata që në janë ushqyer më shumë me perime nga familja e gjethoreve, është shënuar indeks edhe më i vogël i vdekshmërisë.
Formë e ngjashme është vërejtur edhe tek personat që kanë vdekur nga sëmundjet e zemrës. Sipas fjalëve të dr. Lydie Bazzano, e cila nuk ishte e përfshirë në studim, rezultatet janë premtuese. Ato, sigurisht, nuk dëshmojnë që është e mjaftueshme vetëm të hahen më shumë pemë dhe perime për t’u zgjatur jeta, sepse kërcënojnë edhe faktorët tjerë të rrezikshëm, siç janë trashja, pirja e duhanit dhe ushtrimet jo të rregullta trupore.
Mjekët rekomandojnë që gjatë ditës në organizëm të fusim dy deri katër filxhanë pemë dhe perime.